Egy levegővel álljon helyt három, első generációs norvég black metal alapbanda. Közös bennük, hogy legújabb kori ténykedésüknek egy sort sem kívánok szentelni e helyen, ám az alapok lerakásának időszakában éjfekete kreativitásuk megkerülhetetlen alapműveket alkotott. A Carpathian Forest esetében a Black Shining Leather (1998), az Immortal köreiben a Blizzard Beasts (1997), míg a Satyricon territóriumában a Rebel Extravaganza (1999) jelenti számomra a határkövet uralkodásuk évtizedében. Ez a dekád pedig nem szól semmi másról, csupán a jég minden megroppantó erejéről és három gleccsergonosz zenészpárosról.

A Carpathian Forest kispolgári perverziókban tobzódó duettje közel egy évtizedig ki sem merészkedett az erdőkből, Gollam-módra imádva és rettegve a Drágaszágot. A törpbánya punkjai ők, kincsük tömény fekete köd, mandzsettájukon vérpöttyök. Megmutatták, hogy a burzumi atmoszféra újjáteremthető, sokkal inkább hozzáállás dolga ez, mint zenészi képességeké, mely esetükben képtelenséggé fokozódik. És Moria tábortüzeinél átszúrt genitáliákról zeng a dal.

Blashyrkh fiainak puszta képi megformálása is beszédtémát ad, mindazonáltal a dörzspapírgyártók és az antennamogulok mellett a Dimmu Borgir szélsőségeinek határain túl merészkedő hollófekete arcok is könnyen felfigyelhettek az Immortalra. Sziklán hajgitározást ilyes hitelességgel a Bon Jovi legnedvesebb napjai óta nem láttunk, és ahogy a Batmobil arcú Abbath Doom Occulta ég felé emeli az arcát, szem nem marad szárazon. A mai napig a legnagyobb erényük, hogy a Bolt Thrower szikár produkciójához hasonlóan kitehetik albumaikra a „másolásvédett” címkét.

A Satyricon a sötét középkortól pár év alatt egy bakugrással eljutott az ipari forradalomig anélkül, hogy köpönyeget cserélt volna. Minden hadmozdulatukban igényesek és innovatívak voltak, mindeközben dalközpontúak és közérthetőek, akik megszédültek saját látványuktól, ami e tekintetben érthető, bár nem elfogadható. A nyalókamániás Kojak óta a legmeghatározóbb kopasz, ezúttal sólyomszárnyon, mindörökre bronzláncokkal megkötözve.

A bejegyzés trackback címe:

https://cycoz.blog.hu/api/trackback/id/tr562091810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása