In the Woods... - Omnio (1997)

2010.03.25. 13:11

Újabb fellépő a dobogóra, a második darab a legértékesebb plaszikkorongjaimmal kitömött, konspirációs elméletekkel átkötött ajándékkosárból... (eminenseknek itt az első rész)

Bár így visszatekintve semmi sem figyelmeztetett akkoriban, mágikus év kellett legyen az 1997-es, hiszen (számomra is meglepetésként) mindhárom, e rovatban szerepeltetni kívánt album ekkor látott napvilágot, nem beszélve azokról a hasonkorú hanganyagokról, melyek szintén befészkelték magukat nálam az extraligába. Néhány példa az utóbbira: A Deeper Kind of Slumber (Tiamat), Accident of Birth (Bruce Dickinson), Blizzard Beasts (Immortal), Serpents of the Light (Deicide), Ultra (Depeche Mode)... Jómagam még csupán karcolgattam akkoriban a fémet, a zene levesesfazekából máris kigőzölgött a java.

Az In the Woods..., ismertségét tekintve, a sarki fény szinte láthatatlan árnyalatát képviseli, színei felületes ismerkedés során elkerülik a figyelmet. Ez a zene halkan, de teljes figyelmet követel, hogy aztán egy óvatlan pillanatban felkapjon és elsodorjon a parttól. Ha ezt a tiszteletet belépéskor nem adod meg az albumnak, csupán eldúmolgat a háttérben (a sokunk életét rendszerező ingyenes programmagazinban elkövetett »eltresselget« analógiájára), ahogy jó ideig nálam is hiába próbálkozott. "Életünk filmzenéje egy kora-áprilisi reggelen talán képes lehet újraalkotni e nyugthatatlan üresség alapjait" - ez a sor beszédesebb (és időszerűbb) nálam...

Azóta is csak egyetlen zenekart hallottam ehhez hasonló habkönnyű textúrában, ennyire elegáns váltásokkal operálva megénekelni tonnás súlyokat. Ami ahhoz képest is kiemeli az ItW-t a fémfolyó felvizeiből, az (az Arcturushoz hasonlóan) énekeseik minden űrt kitöltő teljesítménye, ami ismét csak túl van azon a kategórián, melyet bámulatosnak szokás nevezni. Egy lemez és egy zenekar, mely hátratett kézzel képes súlyosabb lenni az ólommal dobálózóknál. A befejező gondolatot pedig megtartom legközelebbre.

A bejegyzés trackback címe:

https://cycoz.blog.hu/api/trackback/id/tr881867608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása