Lupus in fabula

2010.04.22. 13:55

Gonosz, mindig irtóztam tőled,
De olyat mégsem gondolék,
Hogy szakálas farkas vagy, s véled
Cimborálnak a feketék!

 

Erdei farkas

Egykor hatalmas területen elterjedt, mára egykori elterjedési területe északi részére szorult vissza. Elsősorban zavartalan, sűrű fenyveserdőkben él.

Nádi farkas (aranysakál)

Hangja: elnyújtott üvöltés, rövid, vonyító és ugató hangok. Állkapcsa sokkal finomabb és gyengébb, mint a farkasé. Kisebb állatokat önállóan is képes elejteni, de ezzel a lehetőséggel ritkán él, inkább csapatokba verődik és antilopokat, gazellákat zsákmányol. Az emberi üldöztetéstől eltekintve az aranysakál legnagyobb ellensége a farkas.

Farkaskutya

Nagy termete ellenére a farkaskutya a legszelídebb ebek közé tartozik. Csendes, nyugodt, jóindulatú fajta. Rendkívül erős és méretéhez képest meglepően gyors mozgású kutya. A durva külső meleg gyermekszerető szívet takar.

Husky

Története fajtársaihoz hasonlóan több ezer évre nyúlik vissza, azonban a többi fajtától eltérően szinte semmilyen írott vagy más tárgyi emlék nem maradt fent róluk, egészen az 1800-as évekig. Egy másik probléma a fajta történetének kutatásában, hogy az információk egy része szőrmekereskedők és vadászok beszámolóin alapul, melyek hitelessége igencsak megkérdőjelezhető.

Dingó

Feltehetően a házikutyából visszavadult fajta, mely a kutatók feltételezése szerint valamikor az emberek révén érkezett e földrészre, évezredek óta vadon él. Hallása és szaglása jó. Állatkertbe való, nem lakásba.

Vérfarkas

Az európai folklór szerint a vérfarkasok megkülönböztető jegyeket viselnek magukon emberi alakjukban is : ilyenek például az összenőtt szemöldök, a hegyes körmök, az imbolygó járás. Az egyik alapvető módszer hogy megállapítsák egy emberről hogy vérfarkas, hogy vágást ejtenek a testén, és a seb belsejében szőr látszódik.

Prérifarkas

A prérifarkas elnevezése az indiánoktól ered, amely félvért jelent. Valóban első ránézésre olyan, mintha a róka és a farkas keveréke lenne, és mindkettő előnyös tulajdonságait örökölte volna. Hangjuk azért rémületes, mert ha megszólal az éjszakában, olyan, mintha rengeteg farkas üvöltene. Pedig csak néhány prérifarkas esti „nótázása” az egész.

 

Ulver is obviously not a black metal band and does not wish to be wikipedised as such.

Úgy kell! - szólt mérgesen a pásztor, -
Ne labodázz az erdőn másszor!

vers: Tompa Mihály

Szólj hozzá!

Címkék: ulver

A bejegyzés trackback címe:

https://cycoz.blog.hu/api/trackback/id/tr801942296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása